Grand-dagen 2017!

Återigen var det dags att samla vänner från alla håll och kanter under kristallkronorna på Grand Hôtel.

grand2017-1_webbDet är en uppskattad tradition – vänner från alla väderstreck samlade på Grand Hôtel för att inspireras och stärkas i det livsviktiga tobaksförebyggande arbetet. Årets mötesplats bjöd de drygt 50 deltagarna på inspirationsföreläsningar inom många olika områden kopplade till tobak, och som vanligt även en uppskattad möjlighet att utbyta tankar och erfarenheter.

Dagen inleddes med en uppdatering om vad som är på gång inom Tobaksfri duo, där lite extra fokus låg på den nya mobila mötesplatsen. Den ska vara ett sätt att synliggöra Tobaksfri duo i olika sammanhang, till exempel på skolor eller mässor. Mötesplatsen består av en härlig fotovägg i tyg med tillhörande rekvisita, som man kan utforma efter sina egna förutsättningar. Det ska finnas möjlighet för medarbetare runtom i landet att hyra in eller köpa en egen mobil mötesplats – kontakta Ywonne Wiklund för mer information.

Från Youtube till Åland
Bland de inbjudna föreläsarna fanns bland annat A Non Smoking Generations Youtuber Angela Larsson, Farida al-Abani och Kerstin Janemar som jobbar med tobaksavvänjning på gymnasiet, och Margareta Pantzar som berättade om barnets rätt i tobaksfrågan utifrån barnkonventionen och tobakskonventionen. Med under dagen fanns också en delegation från Åland, som precis har startat upp arbetet med Tobaksfri duo.

Andra spännande initiativ som deltagarna fick höra om var bland annat från Kalmar, som startat en egen gymnasiesatsning som en uppföljning till arbetet med Tobaksfri duo i grundskolan. De kallar den #tobaksfriutmaning, och erbjuder paket med föreläsningar, fakta och inspiration till gymnasieskolor i länet. Blekinge, som är nya i arbetet med Tobaksfri duo, berättade om hur de har jobbat med feriearbetare – gymnasieelever har haft ett avlönat uppdrag som ambassadörer för tobaksfrihet och pratat med yngre ungdomar om tobak. 

2018: Tobaksfri duo fyller 25 år!
Ett tema under eftermiddagens gruppdiskussioner var det stundande jubileet – 2018 var det hela 25 år sedan Tobaksfri duo startade upp! Många idéer bollades kring hur man ska kunna uppmärksamma detta, och ett av förslagen som kom fram var att göra samma aktivitet på samma dag och samma tid, fast lokalt på alla ställen där Tobaksfri duo finns. Planeringen startar redan nu, så har du förslag eller idéer kring jubileet är du välkommen att höra av dig till Ywonne Wiklund.

En annan uppskattad tradition är den goda maten – i år bjöds deltagarna på en härlig frukostbuffé, röding till lunch och en hjortroncheescake på eftermiddagen. Dagen hade också en guldkantad inramning av de vackra lokalerna. En passande omgivning när man arbetar med att rädda liv!

HÄR FINNER DU PRESENTATIONER FRÅN DAGEN