Här signeras tobaksfri duos profilsaker

Charlotte Rohlin -Det finns inga genvägar

Med både VM- och EM-brons i bagaget är Linköpings FC:s Charlotte Rohlin en av Sveriges mest framgångsrika fotbollsspelare. När hon fick frågan om att bli ambassadör för Tobaksfri duo i Östergötland behövde hon ingen betänketid.
- Det finns inget positivt med rökning, det har bara negativa effekter. Dessutom luktar rök äckligt, säger hon.

När vi träffar Charlotte Rohlin en solig sommardag har hon precis tränat med Linköpings FC. En klubb som hon varit trogen sedan hon började spela fotboll som sexåring. Fram till årskurs 8 spelade hon också tennis, men sedan tog fotbollen över helt.

– Det är viktigt med allsidig träning och den får du bara genom att hålla på med fler sporter. Men när jag var 14 år så ville jag se hur långt jag kunde gå som fotbollsspelare och drömmen var att bli proffs.

Och Charlottes träningstimmar har gett resultat. Som 17-åring debuterade hon i flicklandslaget och som 26-åring i A-landslaget.

- Att få ta på sig landslagströjan som 17-åring var stort, men det var ännu större att få spela i A-landslaget.

Efter debuten i landslaget kom de stora framgångarna för Charlotte. 2010 utsågs hon till Sveriges bästa back.

- Det var jätteroligt, man kände sig lyckad och för mig personligen var det ett kvitto på att träning och tålamod ger resultat.

Men det är förstås SM-guldet med Linköpings FC, och inte minst bronsen från VM 2011 och EM 2013, som hon håller högst.

-När man har jobbat tillsammans i ett lag är det extra roligt att vinna ett SM-guld ihop. VM-bronset var också speciellt, jag kan fortfarande få gåshud när jag tänker på det. Den känsla jag hade när domaren blåste av matchen är svår att beskriva, det var stort. Inte minst för att vi hade sådant stöd av publiken i Tyskland och bra känsla i laget.

In i det sista hade Linköpings FC chansen att vinna SM-guld även i år. Men efter 0-0 mot Örebro försvann guldchansen och Charlott får minnas allt positivt under de gågna åren och säsongen.  

- Den här säsongen har vi spelat bra – vi vann ju Svenska cupen!

När man hållit på så länge som Charlotte kommer självklart också motgångarna. Inte minst skador. För att orka komma tillbaka och ligga på topp är omgivningen en viktig.

– Man måste älska fotboll och jobba dag för dag med att nå sina mål. Och hitta nya målbilder och förebilder. När jag var liten hade jag inga förebilder, och definitivt ingen tjej som spelade fotboll. Jag har alltid tyckt att Cannavaro är bra och Sergio Ramoz är en annan favorit.

Snabbfakta

Namn: Charlotte Rohlin

Smeknamn: Lotta inom fotbollen men privat kallas hon för Charre.

Ålder: 35

Yrke: Fotbollsproffs. Sedan två år tillbaka jobbar hon med Linköpings FC:s marknadsföring.

Äter gärna: På sommaren grillat annars är skaldjur en favorit.

Mindre bra grej: Tidsoptimist privat, inte inom fotbollen.

Favoritbok: Har läst mycket av Lisa Marklund och senaste favoritboken är Fifty shades of grey av E L James

Favoritämne i skolan: Idrott

Smultronställe i Östergötland: Bergs slussar och eklandskapet i Tinnerö

Mina bästa tips till unga: Det finns inga genvägar och det är viktigt att man har roligt.


Fotnot: Efter att den här intervjun gjordes meddelade Charlotte Rohlin att hon skulle sluta som aktiv spelare. Men även om karriären på planen är över, räknar hon med att fortsätta som tränare.