Emma Egelstig – Våga drömma!

Som professionell dansare och modell vet Emma Egenstig hur viktigt det är att följa sina drömmar. Trots motgångar har hon sedan 12-årsåldern vågat göra just det. Idag jobbar hon som dansinstruktör och har dansexpertis ända från Hollywood.

En tidig morgon på promenad längs med St Larsgatan. Den råa morgonluften bär ett löfte om en strålande augustidag. Färden korsar Trädgårdstorget och via en bakgata når jag fram till målet. En verandadörr välkomnar in i en byggnad med gulputsad fasad, omsluten av en lummig innergård. Babetts är ett mysigt kafferi som präglas av gamla anor med pinnstolar, gröna klängväxter och lampskärmar i milda, varma färger. Med en latte och en surdegssmörgås slår jag mig ner på en bänk, framför ett skrivbord.  Tjugo minuter senare rullar streetdansaren Emma in sin barnvagn och slår sig ner mittemot.

Vägen till drömlivet

Emma ”Emmis” Egelstig lever för dans och rörelse. För Emma är dans ren och skär lycka. Eufori. Men också ett utlopp för jobbiga tankar, irritation och motgångar. En ventil för allt. Emma började träna streetdance när hon var 12 år och sedan dess har hon varit fast. Hon har därefter mottagit diverse stipendium för att utbilda sig och utveckla streetdancekulturen i Linköping, vilket hon har gjort bland annat som danslärare på Lunnevads danslinje och i dansgruppen Da flow, som har fått kulturpris. Hon har skapat ett rikt kontaktnät och arrangerar emellanåt dansevent då hon bjuder hit stora dansprofiler att hålla workshops i Linköping.

Emma Egelstig

Men att välja dansen som yrke har bjudit på mycket motstånd. Av erfarenhet vet hon att det krävs mycket engagemang och driv att förverkliga sina drömmar. 

— Våga drömma och ta den drömmen även om den känns långt borta. Våga tänka stort!, uppmanar hon.

Emma har fått lära sig att se på hinder och misslyckanden som en del av att lyckas. Att man måste tänka långsiktigt och inte ge upp även om det inte går så snabbt och enkelt som man har tänkt sig. Hon har lagt ner mycket tid, kraft och tro på sin idé och vågat gå sin egen väg även om andra tvivlat. Det var nämligen inte förrän sent som Emma fick ett erkännande från familj och vänner att dansen kunde vara ett yrke. Under uppväxten såg de flesta bara dansen som ett intresse som inte skulle leda till något yrke. Men det sporrade bara Emma till att vilja överbevisa att det visst kan gå, och hon tog ströjobb vid sidan av dansen för att kunna hålla drömmen vid liv.

Bästa minnet – Hollywood

Ett av Emmas bästa minnen från sitt liv med dansen är tiden i Los Angeles där hon tränade street på avancerad nivå på skolan The Edge. Hon minns det som tufft och euforiskt. Innan hon somnade om kvällarna tänkte hon ”Inget kan slå denna dag”, men varje ny dag överträffade den förra. 

En av Emmas förebilder är Ambra Succi (medlem i Bounce 1998-2010) som nu har en egen dansskola som heter DiAmbra och en agentur för dansare och modeller. Ambra har bland annat koreograferat Loreens och Robin Stjernbergs nummer till Eurovision Song Contest. Men Emma har också formats av många kloka vänner och bekanta, bland annat sin bästa vän från högstadietiden som alltid har velat bo utomlands och som nu bor i Sydney. Där har vi återigen modet att våga leva sin dröm som inspirerar Emma. 

Emma har alltid gillat att röra på sig och den gemenskap man får genom träning och lagidrott. Hon har testat lagsport och friidrott, men fastnade mest för dans och ridning som har följt med henne upp i vuxen ålder. I våras fick Emma sitt andra barn och därmed ett avbrott i ett annars hektiskt liv. Men även nu under sin mammaledighet håller Emma varje vecka tre gruppträningspass på ett lokalt gym och tre klasser streetdance på Lunnevads folkhögskola, liksom en streetklass på Folkuniversitetet och träning med dansgruppen Da Flow. För henne är det ingenting jämfört hur mycket dans hon brukar leda, och dessutom varvar hon med arbete som sjukgymnast och ströjobb som modell. Det brukar med andra ord vara full fart!

På fritiden umgås hon med vänner, i danssalen eller över en bit mat eller fika. Och för att koppla av kan det antingen vara stans största godispåse och film, eller en löprunda med bra med musik (hip hop/pop) som gäller.

Tankar om tobak

Emma är förvånad över hur personer kan välja att börja med tobak. 

— Med all respekt för grupptryck, men det kan aldrig vara coolt att förstöra sin kropp och lukta skorsten, säger hon

Kunskapen finns ju och skulle man upptäcka tobak idag skulle det förbjudas, menar Emma. Hon tycker det är häftigare att välja egen väg och säga nej. Emma värnar om sitt utseende och vill inte ha fula tänder och glåmig hy, och hon vill kunna orka utföra träning på den nivå hon gör utan att känna att lungorna inte orkar. Hon har även ett tonårsminne om en superladdad kyss med en ny kille. Men han feströkte, vilket Emma tyckte var vansinnigt äckligt, så minnet kom mest att handla om vilka hon inte vill kyssa.

Emmas tre bästa råd till unga är: 

  • Våga jaga din dröm med engagemang och tålamod.
  • Var inte rädd att göra misstag, bara du lär dig av dem.
  • Våga gå din egen väg. 


”När man har skapat något som till och med blir bättre än vad man kunnat drömma om – då kan man pysa av stolthet.”

emma egelstig

Snabbfakta

Namn: Emma Egelstig

Smeknamn: Emmis

Ålder: 32 år

Idrott/hobby: Streetdancelärare och gruppträningsledare i Body Combat och BodyPump av Les Mills.

Yrke: Sjukgymnast, dansare, modell.  

Utbildningar: Danscenter Stockholm (yrkesförberedande). Vidareutbildning inom streetdance på The Edge i Hollywood. 

Sjukgymnastubildning på Hälsouniversitetet i Linköping. 

Modelljobb genom Scandinavian Models genom vilka hon arbetad som modell för både mode, makeup och bilder. 

Stjärntecken: Vädur

Äter gärna: Vegetarisk kost (och är barnsligt förtjust i pannkakor)

Mindre bra egenskaper: Oförmåga att släppa taget och ge upp. Envis och har kontrollbehov. Vill oftast göra det mesta själv. Blir aldrig nöjd. När ett mål är uppnått skapas tre nya.

Favoritförfattare: Camilla Läckberg och Marian Keyes.

Favoritfilm: Avatar. 

Favoritämne i skolan: Idrott

Använder sociala medier: Facebook, Instagram.  

Bloggar Emma följer: Angelica Blick, Blondinbella, Kenza, Hanna Graf, Carolina Gynning. 

Vilken skola gick du på? Ånestadsskolan och naturvetenskaplig linje med idrottsprofil på Berzelius (inriktning dans).