Felix Lanver - Kloka beslut under uppväxten

Under den här säsongen har innebandyspelaren Felix Lanver tagit plats i Linköpings herrlag, gått till sm-final och tagit silver i junior-VM i globen. Han har varit mycket upptagen men Tobaksfri-duo har lyckats få en intervju med honom där han delade med sig av sina bästa råd.

 Felix LanverDen här våren har varit utmanande för Felix Lanver, då han behövt göra färdigt skolarbetet samtidigt som han varit mitt uppe i ett SM-slutspel med sitt innebandylag Linköping IBK.

– Jag har behövt lägga all min tid på att vara produktiv för att inte halka efter någonstans. Sedan efter slutspelet så var det snabbt iväg till junior-VM och med de veckorna borta har jag fått lösa mycket av gymnasiearbetet borta från skolan. Men efter VM kunde jag lugnt ta studenten och njuta av ledig tid.                                                 

Felix har spelat innebandy i olika föreningar sedan han var sex år gammal och är nu en självklar forward. På sin meritlista har han tre utnämningar till All-Star Team i Svenska mästerskap, poängligavinnare i svenska mästerskapen samt Idrottskölden. Hur lägger denna flitiga grabb upp sin träning och hur orkar han hålla energin för både skola och idrotten vid liv? Ja, det är det vi ska få reda på. Felix berättar att det är stor skillnad på hans träning i skolan och träningen med Linköping IBK.

– I skolan fokuserar jag på individuell fysisk och spelteknisk utveckling medan i klubblaget är det mer laget som är i fokus. Jag tränar morgon och kväll fyra dagar i veckan och spelar seriematcher.

Felix har spelat för Linköping IBK, Östergötlands Distriktslag och juniorlandslaget. Vi vill ju självklart veta lite mer om hans silver i Globen våren 2015 och känslan att få spela i landslaget.

– Den spontana känslan jag får när jag tänker på silvret är besvikelse, men att få vara en del av det laget den säsongen var en resa som jag känner mig privilegierad av att få vara med om. Att spela för landslaget är en känsla av att man får göra något som många drömmer om, en känsla av stolthet och glädje, berättar han.

 

Mår bra av balans

Felix tror att man behöver lära sig njuta av vägen till att bli bättre för att kunna bli en vinnare på sikt.

– Det är viktigaste är att må bra av att spendera flera timmar om dagen för att bli bättre.

Samtidigt som det är lika viktigt att ha distans till sin idrott och hitta balans i livet, berättar han. Felix umgås med personer som inte alls är innebandyintresserade för att finna ny energi.

– Ibland kan man känna sig som väldigt mycket idrottsman och väldigt lite människa. Min omgivning har betytt mycket i det att de ger mig balans i min vardag. Jag är en sån person som inte mår bra av att fokusera för mycket på en sak utan behöver byta sysselsättning och miljö ofta.

På fritiden är det viktigt för Felix att få tid med familj och kompisar, då gillar han att göra många olika saker. Bland annat att resa och besöka platser han tidigare inte varit på.

Som liten var han överdrivet idrottsintresserad och spenderade all ledig tid åt att utöva sporter med sina polare. Trots detta stora idrottsintresse har han inte haft någon förebild.

– Jag har aldrig haft en specifik förebild, men mitt substitut har varit att titta på olika sporter och inspirerats till att själv bli duktig.

 

Tobaksfrihet är viktigt för att kunna prestera

Han berättar även att han förmodligen är den minst skrockfulla personen på denna jord och att han inte har några ritualer alls inför tävlingar.

Vi vill förstås också veta vad som fått Felix att avstå från tobak och därmed kunna vara vår östgötska tobaksfria förebild. Varken i landslaget eller i hans klubblag är det tillåtet med droger. Livsstil och kost är indirekta krav.

– Sköter man sig inte klarar man inte de tester som lagen har. Det är väldigt många nackdelar som gör det självklart för mig att avstå. Jag lägger hellre pengar på annat, jag vill lukta gott och mår bra av att vara hälsosam. Det känns otroligt roligt att mina kloka beslut under uppväxten lett till att jag får spela på den här nivån, säger Felix.

Tack Felix för att du vill vara en tobaksfri förebild för våra ungdomar / Lina Jarledal Blom

 

Snabbfakta

Namn: Felix Lanver           

Ålder: 18, född 1996

Idrott / hobby: Innebandy

Yrke / skolor: Studerande

Stjärntecken: Skorpion

Äter gärna: Dessert

Mindre bra grej: Somnar lite för sent

Favoritbok: Läser mest tidskrifter

Favoritämne i skolan: Språk

Felix tre bästa tips till unga:

  • Hitta träningsformer som känns roliga.
  • Balansera livets olika delar.
  • Njut av att bli bättre.