Ungdomsombuden Saimon Louis och Amanda Ramidh

Ungdomsombuden – ”Jag ser ihoprullade pengar som brinner upp!”

Saimon Louis och Amanda Ramidh är ungdomsombud i Linköping och jobbar för att ta vara på ungas idéer. Förutom att peppa och stötta när unga vill anordna arrangemang är de också en länk till kommunens politiker och tjänstemän. Dessutom är de tobaksfria!

Stadshuset i Linköping är en stor, fin byggnad – kanske en av Linköpings flådigaste arbetsplatser, byggt 1864 med fina utsmyckningar både invändigt och utvändigt. Där jobbar Saimon Louis sedan ett år tillbaka som ungdomsombud för Linköpings kommun. Från hösten 2015 finns kollegan Amanda Ramidh vid hans sida. Kanske har du varit där och hälsat på när de har ”Öppet stadshus”? Då har du nämligen möjlighet att träffa Linköpings kommuns ungdomsombud och ta del av det politiska arbetet som sker i kommunen.

Ungdomsombud har funnits i Linköping sedan 2003, och de sitter max ett och ett halvt år innan det är dags för någon ny ungdom att ta vid rodret. Ungdomsombudens arbete är till för unga i Linköping – de är en länk mellan politiker, tjänstemän och ungdomar i kommunen. I forumet ”Ung Dialog” träffar unga och ungdomsombuden kommunens politiker och tjänstemän för att diskutera ämnen som de unga själva valt.

Ungdomsombudens arbete är väldigt varierande. De gör bland annat uppföljande intervjuer med ungdomar i den länsgemensamma ungdomsenkäten ”Om mig”, som är en enkät om hälsa och livsstil som riktar sig till elever i åk 8 och åk 2 i gymnasiet. Ungdomsombuden är även med och arbetar med ungdomsfestivalen ”Keep It Loud” som arrangeras i samband med skolstart varje år i augusti i Linköping. De besöker också fritidsgårdar där de berättar om sina uppdrag och hur unga kan få arrangera och framföra eller arrangera egna idéer, bland annat  genom ”Ungdomschecken” som ger unga mellan 13-25 år möjlighet att söka 10 000 kr för att kunna anordna olika arrangemang som just unga ser ett behov av.

– Det gäller att ta tillvara på de ungas idéer, berättar Amanda.

Amanda berättar även att de är med på nollningar i högstadiet.

– Vi är inga poliser utan ska finnas som stöd, säger Saimon.

 

Värdesätter lojalitet och ärlig kritik

Saimon gick på Rydskolan som liten, och läste sedan vidare på barn- och fritidsprogrammet på Anders Ljungstedts Gymnasium och tog studenten 2014. Amanda tog studenten 2015 från samhällsvetenskapliga programmet vid Folkungaskolan, och som yngre gick hon på Vittraskolan i Lambohov. Saimon har alltid gillat sociala frågor, och gillar att anordna och söka svar samt lösningar och inte bara bli serverad det man eftersöker. Han har bland annat varit med i Ung röst i Ryd, samt varit med och startat upp Ryds Huset. Amanda har varit politiskt aktiv i många år, och hon gillar när unga peppar och stärker varandra när de når sina mål och inte blir avundsjuka. Det är även det hon tycker är viktigt hos sina vänner, att de är lojala och ärliga och att man inte begränsar andra. Lojalitet är även något Saimon nämner som viktigt egenskap hos sin omgivning och vänner.

– Ärlig kritik är något jag också värdesätter, säger han.

När de vill varva ner och finna ny energi efter en arbetsdag vill Amanda vara med vänner, hänga på gymmet eller njuta av ett varmt bad. Saimon går gärna och tränar kampsport, läser en bok och umgås med familjen och vännerna. Jag ställer frågan vad våra ungdomsombud vill göra när det är dags för dem att lämna över till någon annan.

– Då vill jag resa mycket. Sedan plugga något som har med människor att göra, berättar Saimon.

Även Amanda vill resa för att sedan läsa till psykolog eller jurist.

 

Tankar om tobak

Slutligen vill vi ju förstås veta vad som fått dessa unga människor att avstå tobak.

– Onödigt, ohälsosamt och dyrt, säger Saimon.

Amanda är mer visuell i sin beskrivning:

– Jag ser ihoprullade pengar som brinner upp så fort någon röker. Sedan ser jag även hälsoriskerna. Behöver man det inte ska man avstå, varför förstöra kroppen inifrån?, säger hon.

– Jag ser en askkopp som man häller över sig. Onödigt! Varför vara ren i sitt yttre men inte sitt inre?

Saimon berättar att det är viktigt att inte falla för grupptrycket, och att hans storebror avrådde honom från att använda tobak.

– Det funkar i mitt liv!

Vi tackar ungdomsombuden för att de ställer upp som tobaksfria förebilder för alla ungdomar i Östergötland!

 

Snabbfakta

Namn: Saimon Louis

Stjärntecken: Oxe

Äter gärna: Hamburgare och nudlar

Mindre bra grej: Tänker för mycket

Favoritbok: ”De tre musketörerna” av Alexandre Dumas

 

Namn: Amanda Ramidh

Stjärntecken: Lejon

Äter gärna: Hamburgare

Mindre bra grej: Prestationsångest

Favoritbok: ”Ett öga rött” av Jonas Hassen Khemiri

Favorit film: Dirty Dancing från 1987

 

Vill ni se vad Linköpings ungdomsombud gör eller komma i kontakt med dem finner ni dem på följande medier.

Facebook: Ungdomsombuden Linköping

Instagram: @unglinkoping

Twitter: @unglinkoping