70 nya Snuskfria ambassadörer!

Drygt 70 elever i Västerbotten gick på påsklov som nyutbildade Snuskfri-ambassadörer. Nu har de järnkoll på allt det snuskiga med snus!

Precis innan påsk var det dags för Tobaksfri duos ambassadörsutbildning för medlemmar runtom i Västerbotten, som hölls i Umeå och Skellefteå. I år handlade utbildningen om snus och de myter som finns om snus, och speciellt inbjuden för att coacha våra medlemmar var Rebecca Ahlner från Smart Ungdom. ”Snuskfri” var temat för utbildningen, som innehöll tips och fakta om förhållandena för dem som arbetar på tobaksfälten, snusets effekter på kroppen och hur tobaksbolagen jobbar för att sälja snus.

sant eller falskt

Men vi hann förstås också med att lära känna varandra lite bättre. Bland annat fick de blivande ambassadörerna intervjua varandra och fundera över vilken växt och vilken seriefigur de kände sig mest lika. I Umeå bjöds vi också på lite skön pausunderhållning innan lunch, då Douglas Hedman från Hammarskolan i Vännäs slog sig ner vid pianot och framförde en låt han skrivit till sin flickvän. Grymt imponerande! 

douglas hedman

Drygt 70 elever från totalt 13 skolor fick leka, forska och till slut också redovisa sina nya kunskaper – med ett live-framträdande! Lite nervöst var det nog, men alla grupper gjorde kanonjobb och det bjöds både på skratt och allvar. Vi fick bland annat se läkarbesök och talkshows.

Efter redovisningen fick varje grupp en rungande applåd, och därefter var det dags att dela ut ett diplom som visar att de nu är Snuskfria ambassadörer. De fick också med sig pins och en t-shirt, och sist av allt även en liten gåva i form av ett påskägg.

 

Vad händer nu?

I slutet av dagen fick de nya ambassadörerna också fundera lite kring vad de ska göra med sina nya kunskaper. En del skolor ville ordna temakvällar, tipsrundor eller andra aktiviteter medan andra ville följa med Folktandvårdens personal när de går ut i yngre klasser för att skriva kontrakt. Många bra idéer och grymt mycket pepp och inspiration för de nya ambassadörerna!

Vi på Tobaksfri duo vill tacka Rebecca Ahlner och framför allt alla nya Snuskfria ambassadörer för två härliga dagar som var både roliga och viktiga. Vi ser fram emot att höra från er framöver och se vad ni har gjort av alla nya kunskaper som ni fått!