Uppdrag: Tobaksfri skoltid

Under tre dagar har över hundra nya ambassadörer för Tobaksfri duo utbildats i Västerbotten. Uppdraget – göra skoltiden tobaksfri.

Varje år ordnar Tobaksfri duo Västerbotten ambassadörsutbildningar för peppade elever. Det är ute på skolorna det händer, och då är det också viktigt att det finns elever där som har extra kunskap och ansvar för att jobba tobaksförebyggande. Årets tema, Tobaksfri skoltid, fokuserar på hur viktigt det är att man jobbar på sin egen skola. Det är också extra aktuellt i och med att landstinget ställt sig bakom Tobacco Endgame och målet att få ett rökfritt Sverige till år 2025.

Under ambassadörsutbildningen fick eleverna fundera kring hur man skulle kunna göra för att få en tobaksfri skoltid, och vilka olika positiva effekter det skulle kunna få. Bland annat lyftes hälsoaspekten, att skolgårdar och lokaler skulle bli renare och fräschare, och att både lärare och äldre elever var viktiga förebilder. Många av eleverna tyckte också att det behövdes mer kunskap om tobak bland både lärare, elever och föräldrar, och att man borde ge eleverna kunskap om tobak tidigare.

elin-janeheimEn av deltagarna i Lycksele, Elin Janeheim, är inte bara med i Tobaksfri duo utan även regerande världsmästare i armbrytning. I oktober vann hon guld i klassen för vänster arm och brons i klassen för höger arm på VM i Ukraina. Grymt jobbat – vilken förebild! 

Vad tycker du har varit det bästa med ambassadörsutbildningen?
– Det bästa har varit gemenskapen och att få träffa nya människor. 

Vad tar du med dig från idag?
– Jag har lärt mig mer om passiv rökning och hur det påverkar hälsan.

Varför har du valt att vara tobaksfri?
– Det är dåligt för hälsan och luktar illa.

 

 

Tack alla deltagare för tre härliga dagar – hoppas vi ses igen till våren!