Tobaksfria veckan i Västerbotten

Vecka 47 är Tobaksfria veckan – här är vad några av våra skolor i Västerbotten gjorde för att uppmärksamma det!

Tobaksfria veckan infaller vecka 47 varje år som ett sätt att visa på tobakens skadeverkningar. Det uppmärksammades runtom i länet där Tobaksfri duo-medlemmar på skolorna bjöd på fika och ordnade aktiviteter. Kolla in bildspelet och läs mer om alla aktiviteter här nedanför!

Castorskolan, Bjurholm
Eleverna ordnade en Tobaksfri duo-quiz, och bakade tårta och bjöd alla som visade upp sitt medlemskort. Det hölls också en innebandyturnering på skolan för årskurs 6-9. 

Skytteanska skolan, Tärnaby
De nyutbildade Tobaksfri duo-ambassadörerna föreläste för årskurs 9 och berättade vad de hade lärt sig på ambassadörsutbildningen i Lycksele. Superbra sätt att sprida mer kunskap kring tobak!

Norrhammarskolan, Skellefteå
På Norrhammarskolan finns en Smart Ungdom-grupp som höll i aktiviteter under Tobaksfria veckan. De gjorde en frågesport som alla som skrivit kontrakt fick var med i, och de åtta elever som hade flest rätt fick vara med i en ”grand final” på fredagen. Finalen var en tårtbakartävling, och alla deltagare fick varsitt pris i form av en biljett till helgens hockeymatch med Skellefteå AIK, och de två vinnarna fick utöver det även varsin biocheck. På fredag morgon hade de flesta eleverna på skolan dessutom sett filmen Tobakens barn, som visar hur tobaksindustrin påverkar livet för hundratusentals barn runtom i världen, som tvingas in i det farliga arbetet på tobaksfälten istället för att gå i skolan.

Obbolaskolan, Obbola
Tobaksfri duo-gruppen på skolan hade en utlottning för skolans medlemmar varje dag under Tobaksfria veckan. De hade tidigare annonserat om en affischtävling, och vid första dragningen meddelades också vinnaren i affischtävlingen.

Hammarskolan, Vännäs
Alla elever på skolan fick vara med i en tävling som gick ut på att hitta rätt nyckel till en skattkista. Totalt fanns 6 st nycklar gömda i skolan, men bara en nyckel kunde låsa upp kistan! De flesta elever letade ivrigt men det blev till slut Molly Elstig och Jasmin Larsson som fick dela på priset – ett presentkort på 100 kr i elevkaféet, varsin buff från Tobaksfri duo, och förstås (choklad)guldpengar!

Vindelälvsskolan, Sorsele
Tobaksfri duo-gruppen på skolan bakade fika som sedan såldes i skolans fik under Tobaksfria veckan. Alla intäkter från försäljningen, 535 kronor, skänktes till Barncancerfonden efter elevernas önskemål.