Ny studie: E-cigaretter inte ofarliga

På Danderyds sjukhus har man sett att ångan från e-cigaretter påverkar kroppen direkt – och att det är en skadlig produkt.

I en ny studie från Danderyds sjukhus lät man personer som var unga och friska ta tio puffar på en e-cigarett, och sedan mätte man hur det påverkade kroppen på olika sätt. Resultaten tyder på att när man andas in ånga från en e-cigarett så skadas kroppen, och det sker så fort man får i sig ångan. Tidigare studier på e-cigaretter har också visat bland annat att pulsen och blodtrycket går upp när man röker e-cigaretter. Det är inte lika farligt som att röka vanliga cigaretter, men att e-cigaretter skulle vara ett ofarligt alternativt stämmer alltså inte. Klicka på den här länken för att läsa hela artikeln på svt.se.

På Tobaksfri duo tycker vi inte att e-cigaretter är något alternativ till annan rökning. Det är en ny produkt som vi inte vet så mycket om ännu, men den normaliserar rökning och riskerar att folk får en attityd till att röka vanliga cigaretter som säger att det är okej. Vi tycker inte att det är okej! Sedan hösten 2016 har vi därför skrivit in i våra nya kontrakt att ett medlemskap i Tobaksfri duo även innebär att man säger nej till e-cigaretter.