Tobak tar bara död på dig

Det kom ett brev från Kiruna i Norrbotten, med en hel klass berättelser om tobak och varför det inte är bra att röka eller snusa. Alla inkomna bidragen premieras och bland dom har vi utsett ett vinnande bidrag som publiceras nedan.

Tobak tar bara död på dig

Jag är en tjej på 13 år och jag hatar tobak eftersom det skadar mer än bara hälsan.
De som använder sig utav tobak förstör bara sitt liv genom att sakta döda sig själv via pengar.

Jag tycker inte heller det är bra för miljön eftersom den blir skadad av alla gifter. När någon slänger en cigarett eller snus i naturen så tar det jättelänge för den att brytas ner.

Barnen som tvingas jobba på tobaksindustrier får ju varken bära skyddskläder eller vara glada. De som jobbar bland tobak får i sig jättemycket gifter och blir sjuka. Sådant arbete förekommer i Brasilien bland annat.

Ett samhälle utan tobak hade varit så bra, för jag vet själv att det inte är så kul att komma gående förbi en rökare och så måste man andas in den äckliga lukten.

Jag tror inte att djuren tycker om att behöva andas in röken av cigaretter. Många djur blir nog även sjuka av röken, eller så får de i sig av snusen som någon slängde på gatan.

Människor som använder sig utav tobak betalar onödigt mycket pengar för att skada sig själv så att man till slut kanske dör.

Tobaken kan ge sjukdomar lite här och där i kroppen och även inne i munnen så tänderna skadas och man kan till exempel få ”hår” på tungan.

Så mitt tips är att aldrig börja med tobak!

Evelina Nilsson Åström
__________________________________________________________________________
Här kommer några argument från en anonym skribent på varför du inte ska använda tobak:

  • Du börjar få dålig hygien
  • Andra skadas
  • Du får ilskeproblem
  • Barn kan ha planterat
  • Din kropp går sönder inifrån
  • Din ekonomi försämras
  • Dina kläder och möbler luktar illa