E-cigaretter och vitt snus

Allt fler skolor över hela landet larmar för ett hastigt ökande användning av nikotinprodukter. Man känner sig vilsen angående produkterna och dess innehåll. Elever hävdar att de är ofarliga för det har de läst på produktsidor eller hört från kompisar och influencers på sociala medier. Vad är det som gäller? Vilken kemi handlar det här om egentligen?

Kunskapsläget angående nikotinets negativa påverkan på vår hälsa stärks för varje undersökning som görs, om vi inte ser till företagens egna undersökningar. Det är lätt att ändå hamna i en jämförande debatt som säger att det är bättre med e-cigaretter än vanliga cigaretter eller vanligt snus. Vi kan sträcka oss så långt som att det är mindre dåligt. Vanliga cigaretter innehåller omkring 7000 kemikalier och brunt snus landar på omkring 2500 kemikalier. Nikotinprodukter innehåller inte den paletten av gifter men innehåller likväl skadliga ämnen som dessutom är särskilt skadliga för en växande kropp och hjärna. De som använder e-cigaretter menar ofta att de inte är rökare. De är vejpare. De som använder vitt snus ser sig inte som snusare. De använder en produkt som de uppfattar fräsch och ofarlig. 

Från Tobaksfr Duo ska vi försöka ger er ute på skolorna ett bättre kunskapsunderlag när det kommer till nikotinprodukter. Bakom hänglåset finns som vi tidigare berättat kortare filmer på temat. Använd dem och berätta gärna om de är hjälpsamma för er. Att visa dem på föräldramöten kan också ge bra samtal.

Deltar er skola i Tobaksfri duo men du saknar lösenord till hänglåset är du välkommen att höra av dig

Lästips: https://tobaksfakta.wpenginepowered.com/wp-content/uploads/2022/10/Nikotin-faktablad-juni-2022.pdf

 

bild laboratoriemedicin NUS