E-cigaretter

Den elektroniska cigaretten (EC) utvecklades i Kina 2003, introducerades i Europa 2006 och marknadsförs nu i en rad länder, däribland Sverige, främst på internet. Att "röka" EC kallas "vaping". Marknaden växer lavinartat, det finns hundratals märken och tobaksbolagen utvecklar egna märken. Varje månad dyker i genomsnitt tio nya märken och över 240 nya smaker upp på internet, och 2014 fanns nära 8 000 smaker (14).

EC marknadsförs som en metod för att sluta röka eller minska konsumtionen av cigaretter och är tänkt att vara ett substitut för en cigarett genom att tillfredsställa nikotinbehovet med bibehållande av delar av rökritualen, utan att personen får i sig så många andra gifter. 

Inga säkra slutsatser kan dras när det gäller de långsiktiga effekterna på hälsan av EC, men de kan inte anses säkra.

De flesta EC innehåller nikotin, men det förekommer även nikotinfria sorter. Den elektroniska cigarettens effektivitet som en långsiktig hjälp att sluta röka är ännu inte vetenskapligt bevisad. Dessutom visar data att ungdomars användande av EC beror på andra anledningar än att sluta med cigaretter. Istället är de olika smakerna eller en vilja att göra ”rökkonster”, som att blåsa rökringar, det som lockar många. EC är också mer accepterat på allmänna platser än så länge och de är då lättare att använda. 

Informationen är hämtad från www.tobaksstopp.nu/e-cigarett (26/1 2018)

Bildresultat för e cigarett